top of page

MAGYAR

Mandula Éva, kokeshi baba készítő iparművész

cseresznye baba.jpg

Vállalom egyedi babák elkészítését a megrendelő ötletei, kívánságai alapján.

Kérjen egyedi árajánlatot!

Email címem:

mandulaeva@gmail.com

 

telefonszámom:

06 20/ 446-78-76

Bolt, ahol babáim megtekinthetőek és megvásárolhatóak:

1036 Budapest,
Nagyszombat utca 1/C.

2001-ben végeztem az Iparművészeti Egyetemen, animáció szakon. Diplomafilmemet egy japán népmese, az Urasima Taro története alapján készítettem. Ennek kapcsán mélyedtem el először a japán kultúrában és a távol-keleti festészet világában. Csodálattal tölt el ez a kifinomult ízlésvilág, a fölösleges részleteket bátran elhagyó művészi gondolkodás.

Magam is sokat próbálkoztam ezzel a festészettel, mikor a filmemet készítettem.

A kokeshi baba festés a saját kislányommal való babázás közepette talált rám

2012-ben. Felkérést kaptam kedves barátaimtól, hogy készítsek ilyen babákat.

Bár én ekkor találkoztam először a kokeshikkel, mégis szinte egyből sikerült ráéreznem és nagyon megszerettem a készítésüket.

A babák esztergált fa alapját egy esztergályos mester készíti nekem, a japán kokeshik arányait és formavilágát hűen követve.

A kokeshi babák egyszerű, zárt formájú teste egy olyan felület, amin szabadon lehet alkotni. Lehet díszes öltözékeket is festeni rájuk, de én leginkább tusfestészetet megidéző, leheletfinom természeti ábrázolásokat, virágokat, madarakat szeretek.

Arra törekszem, hogy babáimat tartalommal töltsem meg, harmóniát, kedvességet sugározzanak az emberek felé.

Külön specialitásom a személyes babák festése. Az emberek nagyon szeretik ajándékba adni egymásnak az ilyen egyedi, szeretteikről, gyermekeikről készült

kokeshi babákat.

A kokeshi babákról dióhéjban

 

Ezek a különös, zárt formavilágú, mégis egyszerűségükben nagyon megkapó babák a japán kultúrában 200 éves múltra tekintenek vissza. Az első babákat a Japán északi területén működő faműves mesterek készítették gyermekeiknek. Később a környék melegvízű fürdőit látogató vendégek felfigyeltek rájuk, és előszeretettel vitték haza, mint kedves emléktárgyat.

A kokeshi babák viszont nem csak dísztárgyként, vagy gyermekjátékként funkcionáltak. Egy japán családban a kokeshi babának, főként a gyermekekhez kapcsolódó, védelmező szerepet tulajdonítottak, de védte a házat a tűztől, elősegítette a gyermekáldást vagy a jó termést, így tartották a régiek.

A kokeshi baba készítés a japán népművészetnek, de ma már az iparművészetnek is fontos része.

Vannak hagyományőrző mesterek, akik nem térnek el a régi formavilágtól és mintáktól. Viszont az a vonulat, amelyet a modern kokeshi készítő mesterek, művészek képviselnek, szintén elfogadott, és nagyon sokszínűvé, izgalmassá teszi a kokeshi babák világát.

A tömör esztergált test, a zárt formák egyszerűsége és a pár vonallal megfogalmazott arcocskák megmaradtak, hiszen ez adja ennek a babafajtának a legfőbb jellegzetességét, viszont a formák igencsak változatosak, akár faragottak is és a festésnek is csak a fantázia szab határt.

Manapság már nem csak Japánban, szerte a világban készülnek kokeshi babák, és rajongóik tábora is napról napra nő.

bottom of page